Het oudste bidprentje in het rouwarchief van de heemkundekring is het bidprentje uit 1844 van Maria van der Sanden-van Someren. Maria van Someren werd geboren te Budel op 10 maart 1767 als dochter van Jan en Maria van Someren-Adriaans. Op 22-jarige leeftijd trouwde Maria te Budel op 3 mei 1789 met de 35-jarige Andries van der Sanden. De uit Stratum afkomstige familie Van der Sanden woonde toen in Soerendonk. Andries en Maria vestigden zich in Soerendonk en woonden daar in het oude centrum op de Heuvel nabij de Sint-Janskapel. Andries en Maria kregen acht kinderen. Andries werd in 1813 maire/burgemeester van Soerendonk en bleef dat tot 1831. Andries overleed op 80-jarige leeftijd op 25 november 1833. Zijn zoon Leonardus volgde hem op als burgemeester van Soerendonk en zou dat ambt 50 jaar bekleden. Maria van der Sanden-van Someren overleed op 16 februari 1844 op 76-jarige leeftijd. De familie Van der Sanden verhuisde later naar het huidige centrum van Soerendonk; daar hadden zij een brouwerij met café, leerlooijerij en kaasmakerij. Het pand werd bekend als café-zaal ‘de Valk’.
Lees verder….