Het voormalige Hôtel St. Joseph, ook ‘De Cantine’genoemd, werd in 1896-1898 gebouwd door de Weerter architect Ant. Neeskens te Budel-Dorplein. Het gebouw was  onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek; het plan ‘Le Projet de Dorplein’  van Ir. Emile Dor).

Voor de gezinnen van fabrieksarbeiders werden woningen gebouwd, de alleenstaande fabrieksarbeiders verbleven in dit gebouw. Hierin waren verschillende gemeenschappelijke facilitaire voorzieningen, zoals een café-restaurant, pension, jongens/meisjesschool, winkel, een was- en strijkinrichting, bakkerij, ziekenzaal, klooster, kapel en ontspanningszaal (voor wel 600 personen met een tot in wijde omtrek geroemde akoestiek). Zanger en producent Johnny Hoes heeft deze laatste ruimte in de jaren 60 lange tijd gebruikt voor de opnames van zijn platen.

Lees verder….