Het bidprentje van de maand is het fotoprentje van de Poolse zinkwerknemer Stanislaw Szczepanik. Hij werd op 6 april 1921 in het Poolse dorp Równe geboren. Stanislaw was een van de Poolse arbeiders van de zinkfabriek in Budel-Dorplein. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten de Polen naar Nederland. Veel Poolse mannen werden door de Duitsers te werk gesteld in de Duitse oorlogsindustrie. Na hun bevrijding kozen deze Polen voor aansluiting bij het Amerikaanse of Britse bezettingsleger. Toen zij daarbij na 1947 overbodig werden, konden zij niet meer terug naar het communistische Polen. Velen kwamen terecht in de kolenmijnen van Zuid-Limburg. Van hieruit kwamen zo’n 35 Polen naar de Budelse Zinkfabriek, waaronder ook Stanislaw Szczepanik. De Polen waren gehuisvest in ‘De Cantine’.

Stanislaw kon de meegemaakte oorlogsgebeurtenissen niet verwerken en stapte uit het leven. Hij overleed te Weert op 1 januari 1953 op 31-jarige leeftijd. Stanislaw Szczepanik werd op het kerkhof van Dorplein begraven.
Lees ook:

(Zie: Aa-kroniek 18 (1999) 1 : ‘De Poolse arbeiders van de zinkfabriek in Budel-Dorplein’ door H. Jaspers).