De bedoelde douanepalen zijn zogenaamde douanepalen van de Admiraliteit van de Maze (Maas) te Rotterdam. Het zijn plusminus drie meter hoge arduinen (hardsteen uit de Ardennen) palen. Ze zijn voorzien van het wapen van de Admiraliteit nl. twee gekruiste ankers, bedekt door een schild met klimmende leeuw, met bovenop een kroon. Aan de voet van het schild staan drie P’s in de vorm van een driehoek. Deze drie P’s zijn een afkorting van ‘Pugno Pro Patria’ oftewel ‘ik vecht voor het vaderland’.
Aan de grenzen onder andere Staats-Brabant gingen de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden in 1662, via de Admiraliteit van de Mazede in- en uitvoer onderwerpen aan een aparte heffing van konvoyen en licenten (in- en uitvoer rechten). De Rotterdamse Admiraliteit fungeerde hier in Staats-Brabant dus als een soort belasting/douanedienst. Daarvoor plaatste zij langs de grenswegen o.a. naar het prinsbisdom Luik en de Spaanse Nederlanden deze hardstenen ‘douane’-palen van de Admiraliteit van de Maze, als boven beschreven. De commiezen van de Admiraliteit hadden dragonders (ruiters) in dienst om bij deze palen van alle voerlieden met koopwaren, konvooi en licentgelden te innen. Dit heeft tot ongeveer  1795 geduurd totdat met de inval van de Fransen een einde kwam aan de  de Republiek der Verenigde Nederlanden en de douanepalen geen dienst meer deden. Er staan in Cranendonck 5 van zulke palen: 1 Meemortel 2 Toom 3 Stationsweg 4 Zwarte weg 5 d’n Ezel.
Lees het hele verhaal….