Soerendonk heeft acht bekende ‘brinken’ (driehoekige pleintjes beplant met eiken) en omgeven door oude boerderijen:
Er is een wandelroute langs de historische brinken gemaakt,
Inclusief acht verhalen over de geschiedenis van het dorp.
1. ’t Heilig Hart als middelpunt
De vorm van de dorpsbrink was in vroeger tijd niet veel anders dan nu: een driehoekig bomenplein omgeven door boerderijen en afgebakend door drie wegen resp. naar Gastel, Maarheeze en Budel.
2. De Moosten (De brink en de naamgever)
Rond zo’n driehoekig bomenplein vormde zich in de loop van de tijd een buurtschap. De hier gelegen brink draagt de naam van de achterliggende landerijen: ‘De Moosten’.
3. De Molenheide (De molen en het gilde)
De Molenheide herinnert nog aan de oorspronkelijke standplaats van de Soerendonkse graanmolen.
4. De Pompers (De brink en de diepvries)
Aan ‘De Pompers’ lag vroeger een zestal boerderijen. Aan deze brink is een apart stukje geschiedenis verbonden: Op deze plek stond namelijk een ‘diepvrieshuisje’.
5. D’n Heuvel (Een brink met geschiedenis)
Dorpsbrink d’n Heuvel vormde tot circa 1800 het centrum van Soerendonk. Rondom en in de nabijheid van deze brink waren de oude Sint-Janskapel uit de 14e eeuw (met kerkhof), het dorpsschooltje, de burgemeesterwoning, het gemeentehuisje en enkele boerderijen gelegen.
6. ’t Hool (Functionele ontmoetingsplaatsen)
Van oorsprong is de brink een gemeenschappelijke gebruiksplaats van boeren. Deze diende als verzamel- en drinkplaats voor het te weiden vee. In het midden lag een waterpoel, ook wel ‘brandkuil’ genoemd omdat het water ook als bluswater diende bij brand of als koelwater voor de smid. De brink had naast een agrarische ook een belangrijke sociale functie: het was dé ontmoetingsplaats voor de bewoners.
7. De Beek (Water en vuur op ‘de Beek’)
De naam ‘de Beek’ is ontleend aan de door dit buurtschap stromende waterloop ‘de Beekloop’.
8. ’t Goor (De natuur wint in ’t Goor)
De brink en de boerderij ’t Goor zijn vernoemd naar het natuurgebied ‘Het Soerendonkse Goor’, nu beheerd door Staatsbosbeheer.
Lees het hele verhaal met prachtige foto’s….