Voormalig gebied met heide en vennen; eigendom van de zinkfabriek. De zinkfabriek is in 1892 opgericht door de gebroeders Emile en Lucien Dor.

Een aantal jaren geleden is men na uitvoerig overleg met allerlei instanties overgegaan tot het uitdiepen van het gebied om zo goedkoop zand te winnen voor de afdekking van de jarosietbekkens op het terrein van de zinkfabriek.
Hieruit is een prachtig natuurgebied ontstaan dat al snel door de Dorpleiners voorheen ‘de Côte Dor’ genoemd werd; prachtig blauw water met mooie zandstranden. Er zijn veel bomen aangeplant en al snel leek het een natuurlijke plas.

Het natuurgebied werd in 2017 door eigenaar Nyrstar afgesloten na de verdrinkingsdood van een zwemmer. Het gebied is opnieuw opengesteld in juni 2018, nadat een beheerovereenkomst met Natuurmonumenten is afgesloten.
Ook heeft het toen de naam ‘Looserplas’ gekregen. Deze naam is, op voordracht van onze heemkundekring,  aangenomen. Het gebied is onderdeel van het grote natuurgebied ‘Kempenbroek’

Ook werd het gebied vaak ‘de Hoort’ genoemd, maar dit is een naastgelegen natuurgebied dat niet toegankelijk is voor publiek. Het ligt wel aan de Hoortweg.
Lees het hele artikel….