Splitsing Nieuwstraat-Willem de Zwijgerstraat
Gemeentelijk Monument no: 1706/BU14

Het kruisbeeld was oorspronkelijk een betonnen geel corpus op een houten kruis. Het is geplaatst in 1930 op initiatief van de ondernemer Antoon van Thiel uit Helmond, die een actie op touw had gezet genaamd: “Het kruisbeeld langs de weg in Noord-Brabant”. Hij werd hierdoor ‘Pasteurke Van Thiel’ genoemd. Het kruis werd gratis aangeboden en geplaatst.

In de jaren vijftig is het geheel op een sokkel van basaltkeien geplaatst en voorzien van een afdakje met gekartelde windveren. Sinds 16-4-1987 staat het pleintje met lindeboom en corpus op de gemeentelijke monumentenlijst.

In de jaren tachtig was het corpus bijna helemaal kapot en niet meer te repareren. Harrie Jaspers heeft toen in Aa-kroniek nummer 4 van 1988 een artikel gewijd aan wegkruisen en specifiek dit kruisbeeld (zie hieronder) en daarna contact gezocht met de gemeente Budel om het kruisbeeld te laten restaureren. Eens te meer bleek dat, door aan deze zaken aandacht te schenken, men iets los kan maken bij de gemeente. Het corpus bleek niet meer te herstellen. Door de firma Lumen uit Venlo is toen een identiek nieuw weerbestendig corpus gemaakt van kunsthars. Dit corpus is in mei 1990 geplaatst, waarbij ook het afdakje voorzien is van een nieuw verflaagje.

Dit markante punt, een driesprong van wegen, werd vroeger door de mensen aangeduid als “Bie ut Kruus”. Tegenwoordig wordt deze plaatsaanduiding nauwelijks nog gebruikt.
Lees het hele artikel…