Hein Smeets werd op 8 juni 1928 te Budel-Schoot geboren als zoon van Antonius Smeets en Elisabeth Lormans; Hij  overleed op 20-jarige leeftijd op 8 februari 1949 te Tandjong Priok op Java in Nederlands-Indië.

In 1948 in Nederlands-Indië aangekomen, kwam Hein Smeets als wachtklopper in dienst van generaal Simon Spoor, de opperbevelhebber van de Nederlandse troepen in NederlandsIndië. In hun vrije tijd zochten de soldaten vaker verpozing aan het strand van hun standplaats Tandjong Priok aan de Javazee. Zo ook op 8 februari 1949. Ondanks dat men gewaarschuwd was voor drijfzand, werden enkele soldaten, waaronder Hein Smeets, verrast door het plotseling wegstromende zand. Hein werd door de golven meegenomen en verdronk jammerlijk. Hein Smeets werd begraven op het Ereveld ‘Menteng Pulo’ in Jakarta op Java.

In 1965 werd in Budel-Schoot een straat naar hem vernoemd: de Hein Smeetsstraat.

Lees het hele verhaal…