Kunstwerk “De Zonnespiegel” Tonny van Schaik-Wagenaarplein Maarheeze

Naam: De Zonnespiegel
Kunstenaar: Hanneke Mols- van Gool
Onthulling:  20 juni 1991 door wethouder Drs. W. Feron
Materiaal: graniet, ijzer, dolomiet en müschelkalk
Afmetingen: 175 x 230 x 50 cm
Plaats: Tonny van Schaik-Wagenaarplein / Molenstraat  Maarheeze

Hanneke Mols-van Gool, geboren in 1933 te Goirle, is vanaf 1956 werkzaam als beeldhouwster.
Zij heeft een omvangrijk en gevarieerd aantal kunstwerken gerealiseerd, na haar opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Brera Accademia in Milaan. Naast haar leermeesters Oscar Jespers en Luciano Minguzzi heeft ook haar echtgenoot, monumentaal vormgever Theo Mols, met zijn technische inzicht en kritische blik een belangrijke rol in haar ontwikkeling gespeeld. Door dagelijks urenlang te hakken, schuren en polijsten heeft zij zich het beeldhouwen eigen gemaakt en een vertrouwdheid met uiteenlopende soorten stenen opgebouwd. Deze jarenlange ervaring maakt dat zij zich vakvrouw voelt.
De Zonnespiegel werd gehakt uit afgesprongen scherven van een eerder gemaakt kunstwerk. Zo genereert het ene beeld het andere. De opvatting van de beeldhouwster, dat er zo weinig mogelijk materiaal verloren mag gaan, is gegrond op de wetenschap dat steen miljoenen jaren nodig heeft zich te vormen, veelal uit levend materiaal. 

Bronnen:
http://www.hannekemolsvangool.nl/  
Hanneke_Mols-van_Gool
Land van Weert
Zonnespiegels werden in de oudheid gebruikt om zonnestralen te bundelen en zo objecten aan te lichten of zelfs schepen in brand te steken. Het bleek echter in de praktijk niet te werken.
Tegenwoordig noemt men een zonnespiegel een spiegel met daaromheen zonnestralen als decoratie.
Lees verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *