Huub Scholten werd te Budel geboren op 1 september 1927 als zoon van Harrie Scholten en Drika Slenders. Het gezin telde acht kinderen;  vier jongens en vier meisjes.  Huub was het jongste kind. Het gezin woonde in een boerderij op de hoek van de Dorpsstraat en de Nieuwstraat. Vader Scholten begon hier een kleine drankenhandel en een zaadhandel. In 1933 werd de boerderij afgebroken en werd onder architectuur van Louis Neeskens een nieuw huis/winkelpand gebouwd. Huis en handel werden door zoon Nic Scholten overgenomen en later door diens zoon Paul.

Huub Scholten werd in 1948 als dienstplichtige opgeroepen en moest met zijn bataljon in 1949 naar Nederlands-Indië. Met het troepentransportschip ‘de Volendam’ kwam hij in april 1949 aan in Semarang. Na aankomst werd hij ziek, hij bleek te lijden aan malaria. Toen hij weer hersteld was, ging hij op 3 juli 1949 met zijn compagnie op patrouille. De mannen werden beschoten en drie van hen liepen zware verwondingen op. Tijdens het transport naar Wonosobo waren twee gewonden overleden, één van hen was Huub Scholten. Hij was pas 21 jaar.

Huub werd begraven op het Militaire Ereveld Pandu in Bandung op West-Java in Indonesië.

In 1965 werd in Budel een straat naar hem vernoemd, de Hub. Scholtenstraat.
Lees verder…