Gebroeders Emile en Lucien Dor Oprichters van de zinkfabriek en stichters van Dorplein

Luciën Dor (Ampsin, 1862 – Ukkel, 1942) begon in 1885 als civiel ingenieur en werd vervolgens directeur van een kolenmijn, een glasfabriek, plaatwalserij, een glasfabriek en een fabriek voor vuurvaste producten. Hij trouwde in 1889 met Angéle Fallon en ze kregen negen kinderen. , Lucien  was medeoprichter van de eerste en enige zinkfabriek in Nederland. Drie van zijn kinderen: André, François, en Lucien, hebben in de Budelse fabriek gewerkt.
Emile Dor (Ampsin, 1863 – Luik, 1941) was civiel ingenieur. Hij begon zijn loopbaan bij de zinkfabriek in Auby in Frankrijk. Omdat zijn baas niks zag in Emile’s patenten keerde hij terug naar België en toen hij later gekluisterd was aan een lang ziekbed, bedacht hij nieuwe methoden om zink te maken. De nieuwe oven noemde hij naar zijn vrouw Dor-Delattre oven, want hij was inmiddels getrouwd met Claire Delattre. Hij was medeoprichter van de zinkfabriek in Budel-Dorplein en oprichter van de zinkfabriek te Rotem (België)  in 1911. Twee dochters van Emile trouwden met twee broers van de familie Thillaye du Boullay, die een belangrijke rol in de zinkfabriek te Rotem hebben gespeeld. Het dorp Budel-Dorplein werd volgens zijn plannen gebouwd.

In 1892 stichtten de broers Luciën en Emile Dor en François Sepulchre (getrouwd met Jeanne Dor) de “Société Anonyme des Zincs de la Campine” (het was dus geen familiebedrijf maar een Naamloze Vennootschap). Ze kochten 700 ha. grond in het zuidoosten van Budel. Het gebied bestond uit heide en vennen. Hier bouwden ze in rap tempo de zinkfabriek en tevens een dorp voor de in eerste instantie Waalse fabrieksarbeiders. In 1893 werd de naam Dorplein officieel vastgelegd. Emile Dor ontwierp het “Projet de Dorplein”. Het werd een dorp met veel kenmerken van de Waalse architectuur. De fabriek zorgde voor huizen en alle voorzieningen voor de fabrieksarbeiders. Luciën richtte zich vooral op de zinkfabriek en de productie van zink. Een straat in Dorplein werd vernoemd naar François Sepulchre: Sepulchrestraat

Bronnen: www.historiekzm.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dor_(familie)
Foto’s: Rein Reuter (www.historiekzm.nl)
Bekijk ook: Van Heide naar Dorplein (Een kadastrale tijdreis van 1832 tot 1970) over het ontstaan en de groei van Dorplein:

5 thoughts on “Gebroeders Emile en Lucien Dor Oprichters van de zinkfabriek en stichters van Dorplein

  1. In de jaren 70 van de vorige eeuw schreef ik een novelle in het Weerter dilalect: Mie Duurke. Daarin gaat het over een vliegfeest in/bij Dorplein in 1910, het jaar ook waarin mijn novelle zich afspeelt. In die scène probeer ik de sfeer weer te geven die het “Dor”-landschap op mij maakte als ik van Weert over de “zwarte weg”naar Budel-Schoot fietste.
    Mijn oom Jène werkte op “De Zink”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *