Operatie Hurry On, de rechterflank van Market Garden’
Op zondag 17 september 1944 ging operatie Market Garden van start. De luchttroepen (Market) werden gedropt, de grondtroepen (Garden) moesten binnen de drie dagen de aansluiting vinden vanuit Lommel richting Arnhem. De Kampfgruppe Walther slaagde erin de opmars een paar uur tegen te houden, maar moest uiteindelijk wijken voor de Britse overmacht. De eerste dag kwam het XXX Corps tot in Valkenswaard. Nadat Walther’s groep was uiteengeslagen trok de ene helft onder Von der Heydte terug op Luyksgestel, terwijl de rest van de Kampfgruppe uitweek naar Leende. Intussen lag de groep SS’ers onder leiding van Heinke nog steeds tegenover Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille, precies daar waar de oversteek zou plaatsvinden in het kader van operatie Hurry On. De krachtsverhouding was duidelijk in het voordeel van de Britten. Maar de Duitse tegenstand kon taai zijn, dat hadden de weken daarvoor weer eens bewezen en de aanval van VIII Corps zou dus geen gelopen koers zijn. Hoe de strijd uiteindelijk verliep, verneemt u op dinsdag 17 september 2019 om 19.30 uur tijdens de gratis voordracht van Dr. Jack Didden in het ontmoetingscentrum tegenover de kerk in Sint-Huibrechts-Lille. In de pauze en na afloopt zal Jack Didden zijn boeken verkopen en signeren. Er is parkeermogelijkheid op het dorpsplein of aan ’t Fierkant, tegenover de school in Lille Dorp (de vroegere Dorpsstraat).