Bouwjaar ca 1880
Rijksmonument 518892

Het woonhuis staat aan de Kerkstraat, in de oude kern van Maarheeze, ten westen van de bebouwde kom. Het pand dateert uit circa 1880 en is uitgevoerd in een eclectische stijl (het subtiel combineren van verschillende stijlen). Het pand is in 1991 gesplitst in twee woningen.

Beschrijving
Het pand van één laag hoog en zeven traveeën (bouwdelen) breed onder zadeldak op een langgerekte plattegrond. De voorgevel is gepleisterd en bewerkt met vlakken en ornamenten. Rondom de ramen zijn geprofileerde lijsten aangebracht, eronder zijn twee penanten met consoles, voorzien van een kop (afwisselend mannen- en vrouwenkopjes) en ionische kapitelen (Griekse bouwstijl met uitgewerkt bovenstuk). Boven de ramen driehoekige frontons (versiering), waarbij in het midden een engelenkopje is geplaatst en aan de uiteinden siervazen. Een waterlijst loopt gelijk met de onderkant van de ramen. Daarboven is de gevel geblokt gepleisterd uitgevoerd. De bovenste rand is glad. Op de hoeken zijn lisenen (verticale uitspringende strook) met een vlakverdeling zichtbaar. Het dak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het huis heeft een middenrisaliet (vooruitspringend gedeelte) met opbouw onder halfronde afdekking, bekroond door siervazen. In de risaliet bevindt zich de ingang die uit een dubbele houten paneeldeur met classicistisch lijstwerk en bovenlicht bestaat. In de deur zijn smeedijzeren roosters aangebracht. Erboven, in de opbouw, bevindt zich een dubbele deur. De T-ramen zijn gevuld met glas-in-lood. De linkerzijgevel is eveneens gepleisterd en wordt bekroond door siervazen. De ramen op de begane grond zijn uitgevoerd als de ramen in de voorgevel. Op de verdieping zijn de ramen in een rechthoekige omlijsting gevat met een kuif. De rechterzijgevel bestaat uit baksteen met vlechtingen in de top (in huidige toestand geverfd). In deze gevel is een deur in een vlakke gepleisterde omlijsting aanwezig. In de topgevel is een verkleind raam zichtbaar en er zijn steekankers aangebracht. Aan de achterzijde is ter plekke van de risaliet van de voorgevel een opbouw zichtbaar. Enkele kleine moderne aanbouwen zijn toegevoegd.

Waardering:
Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaaleconomische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de plaatselijke elite in het bestaande dorpsbeeld, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij eclectische motieven worden benut voor de verhoging van het representatieve karakter. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is gaaf bewaard gebleven.
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Van 1906 tot 1924 fungeerde het huis als burgemeesterswoning van Burgemeester Charles Moons (1851-1924). Het was afkomstig van de familie van zijn vrouw, Francisca Lokermans. Moons en Lokermans werkten in de negentiende eeuw als kooplieden (teuten).
Lees het hele verhaal en bekijk alle foto’s…