Rijksmonument: 518887

Het DUBBELE WOONHUIS MET STAL is rond 1900 gebouwd met Neo-Renaissance siermotieven en is gelegen aan een zandweg langs de spoorlijn te Budel-Schoot.

Op de hulpkaart van 1907 is te zien dat hier voorheen een ander huis stond. (zie stippellijn) eigendom Willem Raassens en nakomelingen. Die heeft het rond 1899 verkocht aan de zinkfabriek, waarna het huidige pand werd gebouwd.

Wat zeker van belang is dat de boerderij is gebouwd door de zinkfabriek, wat je meteen kan zien aan de stijl (hetzelfde als de gebouwen in Dorplein). Het was bedoeld  voor werknemers van de fabriek die werkten aan het station om de vele ”goederen” van de wagons van het normaalspoor over te laden op die van het smalspoor en andersom. Toen in 1917 er een nieuwe aftakking kwam van het normaal spoor naar de fabriek, werd dit werk steeds minder en de huizen zijn nadien verkocht.

Nu is Peter Lamers eigenaar van beide huizen en het rechter wordt niet meer bewoond. In 2018 is het hele dak vernieuwd en de bovenramen.
Lees het hele artikel en bekijk alle foto’s…