Adrianus Antonius Maria Panis werd geboren te Dongen op 19 september 1886 als zoon van Leonardus Waltherus Panis en Anna Maria Cornelia van Roessel. Het gezin Panis-van Roessel telde twaalf kinderen, pastoor Panis was het vijfde kind  in de rij. Vader Panis was onderwijzer te Dongen, later ‘hoofd eener school’. In 1914 overleed moeder Panis-van Roessel op 57-jarige leeftijd, waarna vader Panis in 1916 hertrouwde met Theresia Louisa Ruinolda Baesjou.
Op 23 oktober 1903 wordt A.A.M. Panis ingeschreven in Sint-Michielsgestel en begint daar aan zijn priesterstudie. Op 1 juni 1912 ontving hij de priesterwijding van mgr. Van de Ven. Daarna volgden zijn benoemingen tot kapelaan in Bergeijk, Nieuwkuijk, Eindhoven en Oss. In januari 1932 werd hij benoemd tot pastoor in Budel als opvolger van pastoor H.A. van Lieshout. Pastoor Panis was gedurende 31 jaar pastoor van de parochie O.L.Vrouw Visitatie. Het was de periode van het ‘Rijke Roomse Leven’. Als pastoor had hij een invloedrijke positie in het leven van de gelovigen en van de gemeenschap Budel. Zijn pastoraat kende een groot aantal priesters en kloosterlingen.
In 1962 vierde pastoor Panis zijn gouden priesterfeest. Na zijn afscheid van de Budelse parochie in 1963 verhuisde hij naar Goirle, waar hij in het bejaardencentrum is overleden op 15 april 1966, 79 jaar oud. Pastoor Panis werd opgevolgd door pastoor L. Verhoeven.
Van het gezin Panis-van Roessel kozen drie zonen voor het priesterschap en drie dochters voor het kloosterleven.
Lees het hele verhaal en bekijk alle foto’s…