Door de directie van de Zinkfabriek werd op 10 december 1898 Aimé van Neste als eerste geestelijk leider van Dorplein aangesteld. Hij kwam met de trein via Hamont en het station Budel op 26 december aan in Dorplein. Dorplein was nog geen eigen parochie, het hoorde tot de parochie Budel, vandaar de titel van rector. Vanaf die tijd was Dorplein dus een rectoraat, wat zo bleef tot 1963 toen Dorplein een eigen parochie werd.

Rector Van Neste  kreeg twee kamers in Hôtel St. Joseph, beter bekend als ‘De Cantine’ en werd betaald door de Zinkfabriek. Voor bepaalde bevoegdheden was hij echter afhankelijk van de pastoor van Budel. Omdat hij  zowel Frans als Nederlands sprak en midden tussen de bewoners van Dorplein ging wonen, had hij veel contact met de eerste bewoners van Dorplein. Hij was daarom al snel zeer geliefd bij de mensen van het fabrieksdorp.
Van Neste was een zeer vooruitstrevende persoonlijkheid. Reeds op zondag 11 juni 1899 trok de eerste sacramentsprocessie door het dorp. Daarna gingen alle mensen naar de feestelijke opening van de ontspanningszaal van De Cantine.
Op 10 september 1899 kreeg rector Van Neste toestemming van de bisschop om de kinderen van Budel-Dorplein in de eigen kapel te dopen.

De rector was ook een uitstekende kruidenkenner een groot liefhebber van de natuur. Hij had daarom ook bemoeienissen met de beplanting van  het nieuwe dorp. Als gevolg van het zoeken en plukken van kruiden of door een insectenbeet kreeg hij kwaadaardige vingerontstekingen en overleed op 16 februari 1908 aan een bloedvergiftiging.
Omdat Budel-Dorplein nog geen eigen begraafplaats had is hij begraven op het kerkhof bij de kerk in Budel. Zijn graf staat er nog steeds.
In Dorplein is er ook een straat naar hem vernoemd, de Rector van Nestestraat.
Lees het hele artikel en bekijk alle foto’s…