Antoon Meurkens *Budel 11-11-1912 †vermoord 20-9-1944

Het bidprentje van de maand is deze keer het prentje van Antoon Meurkens.

Antoon Meurkens werd te Budel geboren op 11 november 1912 als zoon van Johannes Meurkens en Maria Elisabeth van der Zalm. Het gezin Meurkens telde elf kinderen en woonde in buurtschap de Root in Budel. Antoon werd op 20 september 1944 te Soerendonk door de Duitsers doodgeschoten.

Om aan de Duitse Arbeidseinsatz te ontkomen was Antoon Meurkens in Geldrop ondergedoken bij zijn aanstaande schoonouders. Toen Antoon hoorde dat Budel op 20 september 1944 bevrijd was, besloot hij terug te gaan naar Budel naar zijn ouders, broers en zussen. Antoon fietste via de Waterstraat in Leende en het Leenderfietspad richting Soerendonk. Onderweg kwam hij Budelnaar Jan Lammers tegen die knecht was bij een boer in Soerendonk; samen liepen ze richting Soerendonk. Maar wat Jan en Antoon niet wisten, was dat er in de afgelegen heidegebieden nog Duitse SS’ers zaten. Rond vijf uur in de middag stonden er plots enkele SS’ers voor hun neus met het geweer met bajonet in de aanslag. Antoon en Jan werden staande gehouden en moesten hun Ausweiss laten zien. Jan had er geen bij zich, Antoon wel; ondertussen controleerde een van de SS’ers de tas van Antoon. Plotseling begonnen de Duitsers tegen Antoon te schelden en riepen “Wir schiessen dich kaputt“. Jan Lammers moest doorlopen en enkele tientallen meters verder hoorde hij dat Antoon werd neergeschoten.
Waarom Antoon werd doodgeschoten kan men alleen maar gissen; misschien zagen de SS’ers dat hij een vals persoonsbewijs had of dat hij al wat Engelse spullen zoals sigaretten in zijn tas had zitten. Deze gebeurtenis wierp een trieste schaduw over de bevrijding van Budel en Soerendonk.

In Budel is een straat naar Antoon vernoemd: de verbindingsweg tussen de Gastelseweg en de Molenstraat heet ‘Antoon Meurkensstraat’.

Op 20 september 1996 werd langs het fietspad nabij Camping Soerendonk een herdenkingskruis voor Antoon Meurkens opgericht.

Zie ook Aa-kroniek 1984-3 Een tragische gebeurtenis op bevrijdingsdag door Harrie Jaspers

en Aa-kroniek 1996-4 Herdenkingskruis Antoon Meurkens te Soerendonk door Harrie Jaspers

Klik hier voor het hele verhaal….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *