Louis Rooijmans werd te Budel geboren op 28 juni 1919 als zoon van de Budelse bakker Harrie Rooijmans en de uit Soerendonk afkomstige Leen Dielissen. Het gezin Rooijmans-Dielissen telde zeven kinderen, waarvan Louis het tweede was. Vader Harrie Rooijmans had een bakkerij aan de Markt in Budel (nu nog steeds Bakkerij Rooijmans). Oudste zoon Harrie was voorbestemd om zijn vader in de bakkerij op te volgen. Daarom ging Louis naar de ambachtsschool in Weert en volgde een opleiding metaalbewerking. In de crisisjaren was er echter weinig werk voor jonge mannen. Louis gooide het roer om en tekende voor zes jaar bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

In 1938 vertrok Louis met de boot naar Batavia op Java. In de eerste jaren kwamen er nog brieven van hem bij zijn ouders in Budel, maar in 1942 veranderde dat. In dat jaar hadden de Japanners Java bezet en werden alle KNIL-ers gevangen genomen en als krijgsgevangenen in kampen geplaatst. Contact met het thuisfront was niet meer mogelijk. Na enige tijd werden Louis en zijn maten overgebracht naar Thailand. Daar moesten zij onder moeilijke omstandigheden, zeer zwaar werk verrichten aan de beruchte Birma-spoorlijn. Bij de aanleg van deze zgn. Dodenspoorlijn kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven. Eén van hen was  Louis Rooijmans uit Budel. Op 28 juni 1943 overleed hij in het werkkamp, ziek en uitgeput, op zijn 24e verjaardag. Louis ligt begraven op Ereveld Kanchanaburi in Thailand.
Lees het hele artikel…