De Loozerheide is een natuurgebied bij Budel, dat in 1892 aangekocht is om er de Budelse zinkfabriek en het bijbehorende fabrieksdorp Budel-Dorplein op te bouwen. Het was moerassig gebied met vennen en heidegronden. Echter de nabijheid van de Zuid-Willemsvaart, de spoorlijn ‘de IJzeren Rijn’ de vennen (als koelwater) maakte het gebied zeer geschikt.
Het overige deel van het uit woeste grond bestaand gebied was jachtterrein voor de familie Dor, stichter van de zinkfabriek.
Ligging en omgeving
De Loozerheide ligt ten noorden van de Zuid-Willemsvaart, ze sluit aan bij de Boshoverheide en de Budelerbergen, en ten westen ervan liggen vochtige natuurgebieden in België, in het stroomgebied van de Hamonter Beek bij Hamont. Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart ligt het natuurgebied Kruispeel.
Tot voor kort was de Loozerheide eigendom van zinkfabriek Nyrstar. ARK Natuurontwikkeling werd daarna eigenaar en beheerder van de Loozerheide. Dit natuurgebied in het KempenBroek is ook groter en natter geworden dankzij kavelruilen met agrariërs en met het ministerie van Defensie. Met geld van de provincie Limburg kan ARK samen met Natuurmonumenten een groots nat natuurgebied ontwikkelen. In 2017 is het gebied overgedragen aan Natuurmonumenten.
Lees het hele artikel….