Deze week verscheen het nieuwe nummer van het tijdschrift de Aa-kroniek, uitgave van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’. Sinds het verschijnen van het eerste nummer van deze jaargang is de wereld geheel veranderd. En hoewel het openbare leven langzaam weer op gang wordt gebracht, weet niemand wat ons te wachten staat. We kunnen niet in de toekomst kijken, en misschien is dat maar goed. We kunnen wel in het verleden kijken en dat doen we met dit nieuwe nummer, dat ondanks de beperkingen weer geheel gevuld is met boeiende bijdragen die in deze moeilijke tijd hopelijk voor aangename momenten bij u kunnen zorgen.

Van Buul tot Mares
In het eerste artikel, van de hand van Annie Staals-Jacobi, lezen we over de geschiedenis en huidige bewoners van de Hoeve Zoerendonck anno 1789 in Soerendonk.
Giel Stollman vond interessante informatie over een rel tussen de socialistische en katholieke pers over de omstandigheden in en om de zinkfabriek in Dorplein anno 1929.
Janus van Zon, een van de vaste bezoekers van onze Heemkamer, haalt in de derde bijdrage in dit nummer herinneringen op aan zijn jeugd en verdere leven in de Broekkant in Budel.
In hun serie over Budelse smeden verhalen Theo Martens en Tinie Vlassak over de geschiedenis van de smederij van de familie Kosman in Budel.
De vondst van een dertiental processen-verbaal uit de Tweede Wereldoorlog leverde nieuwe gegevens op over de crash van een geallieerde bommenwerper: Jac. Biemans maakte daarom een vervolg op zijn eerdere artikel.

Wilt u ook een exemplaar?
Ook dit nummer is weer ruim voorzien van vele tientallen niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt, verkrijgen voor € 3,50 bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Klik hier voor meer informatie…