De Tweede Wereldoorlog duurde in Nederland van 1940 tot 1945.

Het Zuiden van Nederland werd al in september 1944 bevrijd. De ‘geallieerden’, soldaten uit Engeland, Amerika, Australië, Canada, Polen, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Frankrijk, België en Nederland, bereikten eind september onze grens.

De rest van Nederland moest wachten tot mei 1945. Zij zouden nog een hele koude HONGERWINTER meemaken.

In deze lesbrief leer je hoe het in Cranendonck ging. Het was een moeilijke tijd waarin de mensen bang waren. Je begrijpt wel dat de bevrijding een feest was: EINDELIJK VRIJ!

Natuurlijk kun je in kringgesprekken je mening geven over moeilijke vraagstukken (Let er wel op dat elke mening gerespecteerd wordt!), zijn er enkele opdrachten en sluiten we af met foto’s van de acht monumenten waar in september een herdenking plaats vindt.
Deze lesbrieven zijn ontwikkeld door het comité Herdenking Bevrijding Cranendonck
Zie pagina: Scholenproject Bevrijding Cranendonck