Foto uit 1959 van het voormalige Kapucijner klooster.

Als vertegenwoordigster van de erfgenamen verkocht Catharina Jansen op 31 maart 1882 bij de Budelse notaris het prachtige huis van burgemeestersfamilie Goijarts aan de “Societé Fraternelle”, oftewel de Franse Kapucijnen voor een bedrag van ƒ 8000,-. Hierbij was ook een naast het huis gelegen hof. Deze hof verkochten de paters in 1890 aan de timmerman Petrus Schets, die hier hotel “De Arend” zou bouwen en uitbaten.

Zij kochten dus, zoals gezegd, op de Markt in Budel het pand van burgemeester Goijarts en verbouwden het geheel tot een klooster met kapel, werkhuis, bergruimte etc., 

Het klooster was een vierkant gebouw van plusminus 40×40 meter, met in het midden een open binnenplaats, gedeeltelijk met galerijen omgeven. Links en rechts in het gebouw bevonden zich drie kleine kelders. Op de begane grond had men aan de voorkant van links naar rechts de kamer van de Gardiaan (Overste), de gastenkamer, de hal met voordeur, de spreekkamer en de wachtkamer. Achter deze kamers bevond zich een centrale gang die dwars door het gebouw liep. Hierachter bevonden zich een kamer (met daaronder een kelder),de keuken, de hal (met doorgang naar de binnenplaats), de bijkeuken met daarnaast een trap naar boven en de kamer van de portier, waaronder zich de wijnkelder bevond. Rond de binnenplaats lagen verder: een bergplaats, een spoelkeuken, recreatiezaal, dan een hal met een deur die toegang verschafte naar de tuin, weer een keukentje en bergplaats. Rechts van het gebouw lag een inrijpoort, waarachter de kapel lag en daar weer achter de sacristie. Hoe het aan de voorkant rechts voor de brand (zie later) heeft uitgezien, blijft gissen. Misschien was hierin de refter (eetzaal) gelegen. Zoals U even verderop kunt lezen werd dit gedeelte in 1900 door brand verwoest, waarna hier een nieuw woonhuis werd opgebouwd. Op de bovenverdieping bevonden zich de cellen van de paters. Op de tekening kan men een en ander volgen. Deze werd gemaakt in 1929 door architect Antoon Schets. Waarschijnlijk heeft hij ook vroegere tekeningen van het oude klooster gezien. In ieder geval is, als men het grondplan bestudeert, duidelijk dat het rechter gedeelte vroeger met de rest van de gebouwen was verbonden. Achter hun klooster hadden de paters hun groente- en fruittuin die doorliep tot aan het Schutstraatje.
Lees het hele artikel…