De spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach (‘de IJzeren Rijn’), geëxploiteerd door de spoorwegmaatschappij “Le Grand Central Belge” werd in 1879 geopend. Hier, in het gehucht Schoot kwam aan deze lijn het (grens)station ‘Budel’ tot stand. Hierdoor werd een aanzet gegeven tot de ontwikkeling rond het nieuwe Stationsplein.
Oorspronkelijk stonden hier slechts enkele boerderijen. In 1879 verkocht Reinier Davits verschillende percelen aan Gerardus Arts, die in 1870 naast het ouderlijk huis van zijn vrouw in de Nieuwstraat in Budel een bierbrouwerij (Later “De Hoop”) had opgericht.
Deze liet het woongedeelte van de boerderij afbreken en liet tegen het achtergedeelte aan het, aan de buitenkant nooit meer verbouwde, Hotel-Café-Restaurant bouwen in 1879/1880.

Foto: Harrie Jaspers

Het werd een voor die tijd zeer modern tweelaags logement onder een schilddak gedekt met oudhollandse pannen. De gevel bestaat uit drie traveeën met gemetselde pilasters. De begane grond en de verdieping hebben zesruits schuiframen, waarvan de middenroede van het bovenlicht een verbrede basis heeft. Als naam kreeg het gebouw: “In ’t Brouwershuis” vanwege de associatie met de brouwersfamilie Arts, die het in eigendom had.
Lees het hele artikel…