RAF-luchtfoto 3327 van het centrum van Budel, 11 september 1944 (© De auteursrechten en databankenrechten zijn voorbehouden aan het Kadaster, Apeldoorn, 2020 Dotka Data BV)

Al sinds het begin van zijn onderzoek naar de luchtfoto’s van ons heemgebied in de dagen voor de bevrijdingsoperatie Market Garden in september 1944 is ons lid Wim Ogier uit Budel op zoek geweest naar meer informatie over de camera’s die destijds zijn gebruikt om deze foto’s te maken. Medio 2020 heeft hij zo’n camera kunnen kopen. Omdat hij erg geïnteresseerd was hoe destijds twee van deze grote camera’s in de relatief kleine romp van een Spitfire gepropt zaten is hij in eerste instantie de camera gaan natekenen en daarna was de Spitfire aan de beurt. Hij heeft
ervoor gekozen om de romp deels open te werken waardoor goed zicht ontstaat op de camera installatie en tevens goed te zien is hoe bijvoorbeeld de stalen stuurkabels van het hoogte- en richtingsroer zijn omgeleid om voldoende plaats te maken voor de twee camera’s met een brandpuntafstand van 36 inch (914,4 mm).

Collectie Wim Ogier

Collectie Wim Ogier

Collectie Wim Ogier

Ken op jonge leeftijd: K.J.H. (Ken) Nichol op ongeveer 22 jarige leeftijd (eigendom: K.J.H. Nichol, collectie: W. Ogier, Budel)

Klik hier voor de reconstructie van de verkenningsvlucht.
Lees ook: Ken Nichol 100 jaar!