Rijksmonument: 518884
Bouwjaar: 1926
Villa De Warande is gebouwd door André Dor (zoon van Lucien Dor)  naar ontwerp van architect De Koning uit Brussel als directiewoning in Budel-Dorplein. Het pand maakt onderdeel uit van het fabrieksdorp, zoals dat vanaf 1892 werd opgezet door de gebroeders Dor ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. De stijl van de villa is die van een Belgisch landhuis uit de negentiende eeuw met eclecticistische1 elementen.
Het is een op een terp gelegen tweelaagse, onderkelderde villa onder mansardedak met leien in maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit Belgische rode baksteen, de vensters en deuren hebben zachtgele gesausde omlijstingen. De villa is op een trapsgewijze verhoging gebouwd, geaccentueerd  door buxushagen. Tussen de vensters bevinden zich vierkante blokken met band- en knopdecoratie De uitkragende gootlijst rust op klosjes. De getoogde dakkapellen hebben ramen met kleine roeden.
Lees het hele artikel en bekijk de unieke foto’s…