Gemeentelijk monument: 1706/SD8
De R.K. Kerk St. Johannes Onthoofding is van oorsprong een neoclassicistische kerk die in 1836-1838 verrees. Vaak spreekt men ook van  ‘Waterstaatskerk’ of ‘Waterstaatstijl’ omdat dit Ministerie zich toen met de uitvoering en subsidiëring van kerkenbouw in ons land bezighield. De Soerendonkse kerk kwam tot stand onder leiding van de ingenieur van Waterstaat , architect J.B. van der Reijt. In 1932 werd de kerk vergroot met twee zijbeuken en een nieuw priesterkoor. Hierdoor kreeg de kerk een kruisvormige plattegrond met neoromaanse detaillering. De vergroting vond plaats onder architectuur van J. Franssen.
De kerk is voorzien van een zadeldak en klokkentoren met spits. Het kerkgebouw met toren speelt een belangrijke rol in de structuur van de Dorpsstraat en als oriëntatiepunt voor de omgeving. Het kerkorgel uit 1843 is uniek en van belang vanwege de ouderdom.(Rijksmonument: 424832)

In de registeromschrijving van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed staat niet deze kerk, maar alleen het orgel als rijksmonument aangeduid. ‘R.K. kerk H. Johannes de Doper, VANWEGE het van oorsprong eenklaviersorgel in 1843 gemaakt door L. Vermeulen. In 1847 uitgebreid met een onder positief en aangehangen pedaal. Het orgel is het oudst bewaard gebleven instrument van de orgelmakers Vermeulen.’ In 1992 werd het orgel gerestaureerd.
Lees het hele artikel en bekijk alle foto’s …
In onderstaande presentatie, samengesteld door Joost Lammers
(Dag & Dauw-Film) en Annie Staals-Jacobi, krijgt u een inkijkje in de kerk Sint Jan Onthoofding:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DOJX03aJ-Pg[/embedyt]