Het bidprentje van de maand is deze keer het fotoprentje van de Franse pater capucijn Frère Jacques de Lanthenay. De naam ‘Capucijnerplein’ in Budel herinnert nog aan het klooster van de Franse paters Capucijnen dat ooit op deze plek stond. De paters kochten in 1882 de prachtige burgemeesterswoning van de erven van burgemeester Jan Mathijs Goijarts en verbouwden het pand tot klooster. De Capucijnen verbleven hier van 1882 tot 1891. De bekendste pater was Frère Jacques; men noemde hem ook wel ‘het heilig paterke’. Hij werd geboren als Emile Francois Debout op 28 september 1861 in Lanthenay in Frankrijk. Hij was de zoon van een wijnboer. Na zijn subdiakenwijding kwam hij in 1885 naar het Budelse klooster. Hij stond bekend als een bijzonder devote kloosterling. Frère Jacques overleed te Budel aan de gevolgen van tbc op 23 april 1887, slechts 25 jaar oud. Hij werd op het oude parochiekerkhof van Budel begraven. Ten tijde van de kerkverbouwing in 1902 werd zijn graf , met hergebruikte grafsteen van de Budelse huisarts Hermanus Josephus Mathijsen (+ 1873) verplaatst naar de scheidingsmuur aan de Willem II-straat.
Ter herinnering aan deze pater draagt de scoutinggroep van Budel zijn naam.
Lees verder….