Lezing door Leny Crins-Probst op dinsdag 26 oktober 2021 om 20.00 uur in zaal De Schakel, Sint- Barbaraweg 1 te Budel-Dorplein.

Alois Probst is in 1917 geboren te Tegelen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is hij dienstplichtig militair. Gedurende 646 dagen (van 1943 tot 1945) is hij prisoner of war, krijgs-gevangene, voornamelijk in ‘de hel van Brüx’. Na zijn behouden thuiskomst legt hij dit verblijf uitvoerig en bijzonder beeldend vast op schrift; een aangrijpend verhaal.

Alois’ dochter Leny Probst en haar echtgenoot Jacques Crins gaan jaren later, daartoe aangezet door de grote vraag naar informatie door nabestaanden van slachtoffers, op zoek naar de achtergronden. Ze bezoeken archieven en Leny verwerkt literatuur, documenten, foto’s, dagboekfragmenten, tal van aantekeningen, brieven en tekeningen van slachtoffers tot een boek. Hun zoektocht voert tevens naar Tsjechië, onder andere naar de archieven van de Sudetenländische Treibstoffwerke, het huidige Unipetrol. In Tsjechië wacht hen een warm welkom met verrassende ontdekkingen. Het door Alois Probst opgetekende verhaal, aangevuld met interessante wetenswaardigheden en achtergronden bij de oorlog, heeft geleid tot het boek en deze presentatie van Leny.

Gratis voor kringleden, niet-leden betalen € 2,50

Klik hier voor meer info: