In de Tweede Wereldoorlog dwong de Duitse bezetter Europeanen onder erbarmelijke omstandigheden te werken in fabrieken in Duitsland of in door hen bezette gebieden. Een van de Nederlandse krijgsgevangen, ook wel dwangarbeiders genoemd, was Toon Roost uit Budel. Toon heeft zijn ervaringen uit die tijd opgetekend in dagboekjes. Toon werd samen met onder andere Ties van der Putten (ook uit Budel afkomstig), gedurende twee jaar in Duitsland tewerkgesteld. Die tijd heeft grote indruk op hem gemaakt. Ze zaten bij de stad Brüx in Tsjechoslowakije dat sinds 1938 bezet werd door de Duitsers. Brüx zult u op dit moment tevergeefs zoeken op de landkaart. De stad heet tegenwoordig Most en ligt in Tsjechië.

Harrie Jaspers heeft op verzoek van Toon zijn ervaringen als krijgsgevangene in een artikel verwerkt dat In Aa-kroniek 1997-4 gepubliceerd is.

Hier kunt u het betreffende artikel uit de Aa-kroniek lezen.