Zware tijden In het jaar 1595 begon in Soerendonk een heuse heksenjacht. In deze tijden van armoede, oorlog (Tachtigjarige Oorlog), rondtrekkende bendes, mislukte oogsten, epidemieën en hongersnood zochten mensen naar zondebokken, die de oorzaak zouden zijn van al deze ellende. Vooral vrouwen van slechte reputatie werden als zondebok aangemerkt. Deze vrouwen werden er van verdacht dat ze hun ziel aan de duivel hadden verkocht. In Peelland waren het de lokale machthebbers, die een grote rol speelden in de vervolging en terechtstelling van ketters en heksen. Deze heksen werden ervan verdacht dat ze konden toveren in opdracht van de duivel. Deze gaf hun de opdracht om dood en verderf te zaaien. In de 16e en 17e eeuw geloofde menigeen dat heksen ’s nachts door de lucht vlogen om deel te nemen aan duivelsfeesten. Heksenjacht in Peelland In Peelland (Cranendonck, Eindhoven, Leende, Heeze, Geldrop, Mierlo, Lierop, Asten en Someren) vonden 25 vrouwen de dood in 1595. Hun leven eindigde meestal op de brandstapel. Deze golf van vervolging in dit deel van het Brabantse land is een van de grootste die in de lage landen heeft plaats gevonden.

Opschrift van het processtuk uit 1595: Çraenendonck Buel Maerheze

lees hier het artikel in het ED

lees hier het artikel dat hierover in 2019 op deze website is geschreven