Op zondag 21 november 2021 gaan de natuurvrienden van Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck” wandelen. Ze bezoeken natuurgebied en stadspark de IJzeren Man bij Weert, onderdeel van het grenspark Kempen-Broek.

Natuurgebied “de IJzeren Man” is een gevarieerd en interessant gebied ten zuiden van Sluis Zestien. Het is een stuk natuur waarin de generaties voor ons de laatste vijfhonderd jaar hun sporen hebben achtergelaten. Tijdens de wandeling zullen we zien dat hier een nieuwe balans is gevonden tussen de natuur en de mens die deze natuur wil bewonderen. We komen dicht bij bijzondere planten- en dierengemeenschappen. Verstoorde waterhuishouding wordt teruggebracht in de oorspronkelijke toestand, voedselrijke grond maakt plaats voor soortenrijke voedselarme grond. Het is interessant om te zien dat verdwenen planten- en diersoorten weer terugkeren als hun oorspronkelijke leefomgeving is hersteld.

We zien rabatten, heidevelden, vennen, moerassen en de beginfase van een toekomstig hoogveengebied.

Voor wie er oog voor heeft is er veel te zien en te beleven tijdens een wandeling in de natuur. Er is altijd wel een bijzondere boom, een zeldzame plant, een insect dat weer terug is na jarenlang te zijn verdwenen, sporen van een vogel die als een ware vakman een perfect rond gat uit een boom heeft gehamerd.

Vertrek zoals elke derde zondag van de maand om 9u30 vanaf het parkeerterrein bij het Schepenhuis (Blokker) te Budel.

In verband met de corona-maatregelen verplaatsen we ons zoveel mogelijk individueel van Budel naar Weert en houden onderlinge afstand.

Iedereen is van harte welkom.