Maarten van Rossems plundertochten op het Brabantse platteland. Hoe de Geldersen Zuid-Oost Brabant teisterden tot 1543
Lezing door historicus Sander Wassing in ‘De Smeltkroes’ te Maarheeze op dinsdag 3 mei om 20.00 uur.

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”.

 

De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1490-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van guerrilla-overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘Gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossem stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘gesel van de boeren’.

lees hier meer over deze lezing