Pastoor Jan van der Vleuten (*1 november 1901 te Best †20 december 1974 te Rotterdam) was gedurende 25 jaar pastoor van de parochie Sint Gertrudis van Maarheeze, van 1949 tot 1974.
Jan van der Vleuten werd in Best geboren op 1 november 1901 als zoon van Adrianus van der Vleuten en Joanna Maria de Wert. Vader Van der Vleuten was hoofd der school in Best. In 1916 ging Jan als student naar het Klein Seminarie Beekvliet in St. Michielsgestel en in 1918 naar het Groot Seminarie in Haaren. Na zijn priesterwijding in 1928 was hij in enkele parochies kapelaan tot hij in 1949 benoemd werd tot pastoor in Maarheeze als opvolger van pastoor Grips. Pastoor Van der Vleuten had een zwakke gezondheid, maar aanvaardde zijn benoeming toch omdat Maarheeze op dat moment maar een kleine parochie was. In de volksmond noemden zijn parochianen hem ‘de Vleut’. Hij was nog een ouwerwetse dorpspastoor, zoals in die tijd nog gewoon was met priesterstoga, met een rij knoopjes van de hals tot aan de voeten, en een zwarte bonnet. De fiets was zijn vervoermiddel. En omdat hij al fietsend door Maarheeze altijd naar iedereen zwaaide, noemde men pastoor Van der Vleuten al gauw ‘Jan Zwaai’.

Lees hier meer over deze pastoor..