In 2009 werd het woord ‘kluutje’ door de Budelse bevolking verkozen tot het mooiste Budelse woord. Waar gingen de kinderen van Budel vroeger hun kluutjes kopen? Juist ja, ‘bie Lexke’ op de Markt in Budel. Elk dorp had vroeger wel een snoepwinkeltje waar de zondagscenten besteed werden aan toverballen, zoethout en drop. In 1912 begon de familie Mansvelt met dit winkeltje en op 9 januari 1993 kon men er de laatste ‘kluutjes’ kopen, toen ging de winkeldeur na 80 jaar voor altijd op knip.

Lex Mansvelt (1888-1954) was oorspronkelijk bakker, maar ook winkelier in rookwaren en snoepgoed. In 1912 begon hij met een winkeltje aan de Markt in Budel. Lexke was getrouwd met Gondje Houben. Met het winkeltje hebben zij hun hele verdere leven de kost verdiend. Lexke en Gondje hadden geen kinderen. In 1953 overleed Gondje en ging Lexke Mansvelt naar het bejaardenhuis. Oomzegger Jo Mansvelt en zijn vrouw Toos de Groot namen de zaak over. De naam van het winkeltje bleef ‘bie Lexke’. Het runnen van de winkel kwam vooral op Toos neer.

Lees hier meer over Toos…