Nationaal Monument Kamp Vught, ‘een beladen plek’
Lezing in Het Kerkje te Budel

Op donderdag 16 mei aanstaande houdt Piet Pruijssers op uitnodiging van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ een lezing over het concentratiekamp dat in de Tweede Wereldoorlog in Vught bestond. De lezing begint om 20.00 uur in ‘Het Kerkje’, Dr. Ant. Mathijsenstraat 7 te Budel.

Datum: donderdag 16 mei 2024
Tijd: 20.00 uur
Locatie: ‘Het Kerkje’, Dr. Ant. Mathijsenstraat 7, Budel
Entree: gratis voor leden, niet-leden betalen € 2,50. Consumpties (koffie, thee, fris à € 2,-, NB in Het Kerkje is geen alcoholische drank verkrijgbaar).

Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught, neemt ons in zijn presentatie mee naar het voormalige SS-concentratiekamp in Vught. Een voor velen nog vrij onbekende oorlogsgeschiedenis, die niet zover hiervandaan heeft plaatsgevonden.

Gevangen-, en doorvoerkamp
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.
In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Toen de eerste uitgehongerde en afgebeulde gevangenen in januari 1943 uit Amersfoort aankwamen, was het kamp nog niet af. Dat mochten de gevangenen zelf afbouwen. De miserabele omstandigheden kostten in de eerste maanden al enige honderden mensen het leven. Kamp Vught was naast gevangenkamp ook een werkkamp en voor Joden een doorvoerkamp.

In totaal werden ongeveer 32.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Van hen vonden 750 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandelingen. 329 gevangenen werden geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp. Voor ca. 12.000 Joodse gevangenen was Vught een doorvoerkamp naar de vernietigingskampen.

Kindertransporten, Philips
Op deze historisch beladen plek, in de bossen bij Vught, wordt de herinnering levend gehouden aan de geschiedenis van het kamp èn de slachtoffers. In woord en beeld zal Piet Pruijssers ons meenemen in het leven van de kampgevangenen. Ook komen de kindertransporten van 6 en 7 juni 1944 ter sprake. En kort zal aandacht worden besteed aan de Philips werkplaatsen in het kamp en de moeilijke keuze waar Frits Philips voor werd geplaatst.

Door deze indringende verhalen wordt zichtbaar hoe persoonlijke keuzes van individuele mensen, ook nu nog, kunnen leiden tot onderdrukking of uitsluiting van anderen in de samenleving.

Rondleider met mannenkleding
omheining
Wachttorens vanuit Barak

lezing 16 mei