In het bevrijdingsweekend verscheen het derde nummer van het tijdschrift de Aa-kroniek van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’. Het staat weer boordevol interessante historische artikelen en vele tientallen afbeeldingen, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd.

Oorlogsdagboek
We herdenken dit najaar 80 jaar bevrijding van de bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Het voor onze streek unieke dagboek van Cato Brugmans-van den Berk uit Dorplein staat voor het laatst centraal in deze uitgave. Giel Stollman beschrijft in aflevering 7 van zijn reeks ‘Dorplein en de oorlog’ de aantekeningen van eind februari tot de landelijke bevrijding van mei 1945.
Schoot en Soerendonk

Harrie Jaspers vertelt over een idyllisch plekje en zijn bewoners op de Heuvel in Schoot, tussen de twee spoorwegovergangen. In haar artikel ‘Van café ‘In den Valk’ tot wooncomplex’ beschrijft Annie Staals-Jacobi de geschiedenis van dit beroemde Soerendonkse dorpscafé met zijn uitbaters dat gaat verdwijnen.
Schoenmakers en Maarheeze

Theo Martens en Tinie Vlassak besluiten hun tweedelige reeks artikelen over de schoenmakers van Budel (en Soerendonk). Tot slot publiceren we, eveneens in een reeks van twee bijdragen, de geschiedenis van het fouragebedrijf Lammers in Maarheeze aan de hand van de twee ondernemers en politici, Door Lammers en zijn zoon Sjefke. Een bijdrage van wijlen ons redactielid Tjeu Lamers, bezorgd door zijn zoon Roel en Jac. Biemans.

Wilt u ook een exemplaar?
Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt verkrijgen voor € 4,– bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Of eventueel bij de redactieleden Jan Jakobi Dorpsstraat 15 te Budel of Annie Staals, De Rutjens 16 in Soerendonk. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd.
Kijk voor meer informatie op https://heemkundekringcranendonck.nl/lid-worden/

Aa.Kroniek 3