Johannes Jacobus Wilhelmus van Hout werd geboren op 11 december 1895 in Vlijmen. Hij  was  werkzaam als ambtenaar op de secretarie te Boxtel totdat hij met ingang van 10 januari 1927 tot burgemeester in Budel werd benoemd.

Hier bleef hij burgemeester met uitzondering van een periode van vijftien maanden (van 17 juli 1943 tot de bevrijding), toen hij werd vervangen door een handlanger van de bezetter (N.S.B.-er Bouwman). In die tijd had hij geen inkomsten en was voor zijn onderhoud aangewezen op de Budelse bevolking, die hem voedsel en onderdak verschafte. Per 1 maart 1946 werd hij benoemd als burgemeester in zijn geboorteplaats Vlijmen. Hier overleed hij, nog in functie, op 1 november 1957 op 61 jarige leeftijd. Hij was twee maal getrouwd, de eerste maal met Verhoort, die in Budel begraven ligt. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Uit het huwelijk met zijn tweede vrouw, Cor Henning (†1976), werden vier kinderen geboren: twee jongens en twee meisjes. Zoon Piet (1937-2007) is in de voetsporen van zijn vader getreden en werd burgemeester van Lieshout.

In zijn burgemeestersperiode in Budel heeft hij moeilijke tijden gehad. Eerst was er de zware langdurige crisistijd waarin voorzieningen nodig waren voor de werkverschaffing en steunverlening en daarna de oorlogsjaren.

Het heeft hem echter niet ontbroken aan initiatief. In zijn periode zijn o.a. het marktplein verhard en de wegen rond het dorp beklinkerd, zoals de keienweg naar Schoot, de Dorpsstraat, de Willem de Zwijgerstraat, de Fabrieksstraat, de Stationsweg, de Deken van Baarsstraat, etc.

Ook de aanplanting van bomen langs verschillende van deze wegen, de aanlegging van het Beatrixplantsoen, de exploitatie en de bebossing van het Grootbroek, de aansluiting bij de PNEM en de Waterleiding Zuidoost Brabant zijn onder zijn impuls tot stand gebracht.

Ook was hij de initiatiefnemer en promotor voor het oprichten van het Dr. Ant. Mathijsenmonument.
Naar hem is de Burgemeester van Houtstraat vernoemd.
Lees het hele verhaal….