Op 21 april werd het smalspoor met ’t machientje onthuld in Budel-Dorplein


Op zaterdag 21 april werd ’t machientje aan de Hoofdstraat in Budel-Dorplein onder grote publieke belangstelling onthuld.
Op het informatiebord staat de volgende tekst:

Wat u hier ziet is een stuk van het oorspronkelijke smalspoor vanaf het staion in Budel (Schoot) naar ‘De Zink’’.
De “locomotief” op de rails is een gestileerde kopie van de stoomlocomotief “Dorplein”van de fabrikant Couillet. De Dorpleiners noemden deze
’t machientje.
Ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan van de KZM nam Buurtplatform Dorplein Uniek het initiatief om een stukje van het ontstaan van Dorplein te doen herleven.
In 1892 kochten de gebroeders Dor 628 ha woeste grond voor het stichten van een zinkfabriek en een fabrieksdorp. Wegen waren er niet in dit gebied van zandverstuivingen en moerassen.
Voor de bouw van “De Zink” en Dorplein met bijbehorende infrastructuur was veel materiaal nodig. Hiervoor werd het smalspoor aangelegd.
De stichters waren Walen, hun voertaal was Frans. Zij noemden het spoortracé “La Route”. De plaatselijke bevolking vertaalde dit in “t Routje”.
De locatie markeert de plaats waar de ontwikkeling van de historische kern en de zinkindustrie in 1892 begon. Het project is gerealiseerd door leden van Buurtplatform Dorplein Uniek, andere vrijwilligers en sponsoren. De hoofdsponsors zijn met hun bedrijfslogo hieronder vermeld.

One thought on “Op 21 april werd het smalspoor met ’t machientje onthuld in Budel-Dorplein

  1. Mooi initiatief! De jeugd van groep 7/8 van basisschool St.-Andreas is nu bezig met het maken van een artikel voor de krant HAC Weekblad. Het stuk (met foto’s die de leerlingen maken) zal t.z.t. worden gepubliceerd in het weekblad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *