Rijksmonument 26325
R.K. Pastorie. Herenhuis uit 1821.

In 1821 gebouwd en in 1866 vergroot;  in 1977 vond een restauratie plaats. Bakstenen gevel met mogelijk ouder (17e of 18e eeuws) metselwerk. Symmetrische gevel van vijf traveeën. Rechter zijgevel met ouder metselwerk waarin dichtgezet kelderlicht. Zadeldak met leien bekleed. Voor het huis een ijzeren sierhek (eerste kwart 20e eeuw).
Vanwege het samengaan van de parochies woont er heden ten dage geen pastoor meer in de pastorie. De laatste pastoor die er woonde was pater Mervin uit India. Hij heeft er tot eind 2014 gewoond. In februari 2016 zijn de eerste gewone burgers hier komen wonen. Zeer opvallend is de oude ‘mammoetboom’, een Sequoia (Sequoiadendron giganteum) voor de pastorie, en ook de prachtige woning aan de overkant (Kerkstraat 9, voorheen gemeentesecretaris Van Gastel) heeft zo een reus in de tuin staan. Ze zijn geplant in 1937 vanwege het huwelijk van prinses Juliana met prins Bernhard. In Amerika staan exemplaren van ruim 80 meter hoog, en gaan er wegen doorheen.

Bij binnenkomst door de dubbele voordeur kom je in de authentieke hal met paneeldeuren en prachtige motieftegels op de vloer; een hele fijne sfeer.
In de keuken vinden we nog de oude cementtegels met 3D blok effect (vgl. Escher). Via een ingesleten stenen trap kom je in de droge gewelfde kelder. Aan de linkerzijde van de hal vind je een grote woonkamer met zicht op de tuin. Waarschijnlijk waren dit vroeger twee kamers en is de schouw niet authentiek. Boven vinden we nog vier slaapkamers, waarvan er twee heel mooi op de kerk uitkijken. Nog een trap hoger vinden we de zolder met oude balken.
Bron: Klik hier…
Hac Weekblad…

Filmpje uit 2016: