Het bidprentje van de maand is deze keer van Irmgard Coenen-Frings (1916-2011). In Soerendonk kent iedereen haar als ‘juffrouw Coenen’, de onderwijzeres die ruim 25 jaar de eersteklassers heeft leren lezen en schrijven. Tot op de dag van vandaag spreken haar oud-leerlingen met veel respect en warmte over hun juffrouw van de eerste klas.

Irmgard Frings werd op 23 september 1916 in het Duitse Duisburg geboren als dochter van een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Vader Frings was stucadoor en kwam tijdens de crisisjaren met zijn gezin naar Waalre. In 1930 begon Irmgard bij de zusters Franciscanessen in Heythuysen aan de interne opleiding Mulo en vervolgens tot onderwijzeres. Maar een baan in het onderwijs lukte niet, waarna zij bij Philips op kantoor kwam te werken. Inmiddels had zij tuinder Martien Coenen leren kennen. Coenen had een tuinderij in het Cranendonckse bos. In 1942 zijn Irmgard en Martien getrouwd. Op landgoed Cranendonck bewoonden zij een houten woning. Op de lagere school van Soerendonk was veel verloop onder het personeel. Op voorspraak van pastoor De Visser kreeg juffrouw Coenen als getrouwde vrouw een tijdelijke aanstelling aan de school in de Zitterd en is nooit meer weggegaan. In 1968 verhuisde zij mee naar de nieuwe school aan de Van Schaiklaan. In 1970 nam ze afscheid van het onderwijs. Bij gelegenheid van haar 95e verjaardag kreeg zij het ‘juffrouw Coenenpad’ bij de school cadeau.
Lees het hele verhaal en bekijk alle foto’s…