Os Moen (Budels dialect voor ‘ons moeder’) is een bronzen beeld van een moederfiguur die brood snijdt. Ze verzinnebeeldt de Budelse gemoedelijkheid en gastvrijheid. De vrouw des huizes zorgde als middelpunt van de vroeger zo grote gezinnen voor een gemoedelijke sfeer. Een onverwachte eter kon altijd aanschuiven. Dat is eigenlijk nog steeds zo, want “in Buul kieke willie nè zoe nauw”. Typisch fenomeen voor onze streek: familie en vrienden (“bekind vollek”) nemen altijd de achterdeur. De voordeur is er voor de pastoor en collectanten…
Locatie: Hoek Capucijnerplein /Dr. Anton Mathijsenstraat in Budel
Plaatsing: 1994
Kunstenaar: De maker van Os Moen is de Budelse kunstenaar Sjeng Caris
(* 24-12-1938 † 14-02-2019) van wiens hand u in Budel nog meer werk aantreft, onder meer bij het kloostercomplex en het bejaardenhuis. Hij is bekend om zijn bronsplastieken van gestileerde menselijke figuren. Hij heeft zich van een realistische stijl ontwikkeld naar een gestileerde vormgeving.
Lees het hele artikel en bekijk alle foto’s…