Boerderij-Café De Kluisgalm
Kluisweg 4 6028RA Gastel

Langgevelboerderij. Café, genaamd ‘De Kluisgalm’ met op het voorerf een (voormalige) kegelbaan. Bouwjaar 1926. Langevelboerderij met dwarsdeel onder mansardedak gedekt met mulden pannen. In het verlengde van de lange gevel een aanbouw gedekt met asbestcement golfplaten. Gevels opgetrokken van zgn. ‘Belse steentjes’ (rood gebakken strengdersteen). In het voorste gedeelte care met woonhuis. Dakvoet voorzien van gevelmetselwerk, versiering in de vorm van ‘staande muizentanden’. Dwars op de lengterichting aan de voorzijde recentelijk aangebrachte aanbouw onder zadeldak. Lange tijd lag hier naast de kegelbaan in Soerendonk in de Groenstraat nog de enige buitenkegelbaan in Nederland.

De naam verwijst naar de voor vrome zielen lokkende galmen van de klokken van de Achelse Kluis. Waar de kluisweg naar toe loopt. Minder vrome zielen kwamen echter het café niet voorbij…
Lees het hele artikel met o.a. een link naar het artikel van Harrie Jaspers: 60 jaar kegelen op Gastel uit 1986.