De uit Frankrijk verdreven Capucijnen kochten in 1882 een huis aan de Markt in Budel en verbouwden dit tot klooster met kapel, werkhuis, bergruimten etc., waarbij het werkhuis was gelegen op perceel F 739. Toen de Capucijnen in 1891 weer vertrokken werd het complex verkocht. Het zuidelijke gedeelte (F 739), met daarop de werkplaats was in 1890 al verkocht aan Peter Schets.
Op de plaats waar het werkhuis stond bouwde Peter Schets ‘De Arend’, zoals iedereen dat kende en hier bijna een eeuw lang heeft gestaan. Het werd een statig gebouw (zie foto) onder een zadeldak, gedekt met mulden pannen. Vooral de voorgevel, met aan de linkerkant de inrijpoort, was kenmerkend. Deze had zeven traveeën (travee = een vlak van een gevel of wand, dat door de indeling daarvan als een eenheid beschouwd kan worden), hetgeen voor ‘De Arend’ betekende, dat het hotel aan de voorkant zeven kamers had, met zesruits schuiframen. Verder was de voorkant afgewerkt met een geprofileerde gootlijst met voluten (krullen).
Op 10-1-1896 kreeg Peter Schets vergunning om logementhouder te worden. Van nu af aan was het hotel ‘De Arend’.
Lees het hele artikel…