Nieuw nummer Aa-kroniek verschenen

Het laatste nummer van de al weer 39ste jaargang van de Aa-kroniek, het voor iedereen verkrijgbare tijdschrift van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’, rolde deze maand van de persen. Misschien een idee om eens een nummer aan te schaffen om in de dagen rond Kerst en Oud en Nieuw eens over Budel, Dorplein, Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk vroeger te lezen. 
In verband met de sluiting van de boekhandels en VVV is de Aa-Kroniek ook te koop bij Jan Jakobi Dorpsstraat 15 Budel en bij Annie Staals De Rutjens 16 Soerendonk.

De Heilige Corona
Gelukkig gebeuren er in deze moeilijke tijden ook hele mooie dingen tussen mensen onderling en gloort er hoop aan de horizon doordat medische oplossingen zich aandienen. Tot die tijd zullen we misschien moeten bidden voor een betere tijd. De Heilige Corona kan ons mogelijk helpen. In een eerste korte bijdrage gaat Annie Staals-Jacobi in op deze nu actuele heilige, die in ieder geval de kaarsen- en prentjesindustrie nieuwe impulsen geeft.

Bouwbedrijf Vlassak en meester Boggia
André Weekers en Tinie Vlassak beschrijven de eerste decennia van bestaan van het Budelse bouwbedrijf ‘Gebroeders Vlassak’. Dit familiebedrijf werd in 1933 opgericht en is inmiddels actief in de aannemerij, timmer- en betonwerken en als handelsmaatschappij.

Albert Boggia was onderwijzer aan de lagere school in Budel, en bleef hiermee verbonden door zijn ongelukkige overlijden in 1942. Guul Vullers en Annie Staals-Jacobi zetten het korte leven en voortijdig einde van deze inspirerende ‘meester Boggia’ op een rijtje.

Kommiezen op Schoot en de Baileybrug van Maarheeze
Harrie Jaspers belicht deze keer de woningen van het douanepersoneel, verbonden aan Station Budel, ofwel de ‘Kommiezenhuizen’ in Budel-Schoot. Ook belicht hij de oorlogsjaren van de vader van een van de bewoners, Wim van Kooten.

In Maarheeze werd in 1965 een voetgangersbrug over de rijksweg Eindhoven-Weert gebouwd, speciaal om schoolkinderen een veilige oversteek te bieden. Jac. Biemans belicht de geschiedenis achter deze iconische Baileybrug in Maarheeze.

Wilt u ook een exemplaar?
Wij hopen dat ons tijdschrift u enige ontspanning brengt in deze moeilijke tijd. Ook dit nummer is weer ruim voorzien van vele tientallen niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt, verkrijgen voor € 3,50 bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Kijk voor meer informatie op De redactie van de Aa-kroniek wenst u en de uwen, ondanks alle omstandigheden, prettige Kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2021!