De beruchtste pandemie is de zogenaamde Spaanse griep die woedde in 1918 en 1919. De halve wereldbevolking werd er door besmet. Binnen één jaar maakte het agressieve virus van deze griep wereldwijd twintig tot veertig miljoen slachtoffers; dat waren evenveel doden als in de net beëindigde Eerste Wereldoorlog van 1914- 1918. Wie op zoek gaat naar informatie over de Spaanse griep komt bedrogen uit. Geschiedenisboeken en naslagwerken maken amper melding van deze ramp. De Spaanse griep is min of meer ondergesneeuwd tussen andere belangrijke gebeurtenissen in die tijd. Er werd aanvankelijk weinig aandacht besteed aan dit snel om zich heen grijpende virus: de Eerste Wereldoorlog was aan de gang en de wereldleiders hadden heel andere zaken aan hun hoofd en bovendien werd het nieuws gecensureerd; de ernst van deze griep drong dus niet door. Alleen in Spanje (dat evenals Nederland niet mee deed aan de oorlog) werd in de pers veel aandacht besteed aan de epidemie die het land zwaar had getroffen; 30% van de Spaanse bevolking was aangetast door het geheimzinnige griepvirus.
Lees ook hoe Cranendonck getroffen werd door deze pandemie in de Aa-kroniek van 2007: De Spaanse griep in Cranendonck in 1918 Door Sjors van Cranenbroek en Annie Staals Jacobi.

Zie ook de film van Peter Crins hieronder vanaf 1:43:20