Met trots en enthousiasme presenteert Wagenbouwersgroep ‘De Lambrekvrienden’ uit Heeze het ontwerp behorende bij de 64ste Brabantsedag met het thema ‘Eureka!’: “Hulde aan Dr. Anthonius Mathijsen – Budel valt voor ‘Oom Gips’”!

Het is de aanloop naar 24 september 1946, de Tweede Wereldoorlog is net voorbij en het is eindelijk tijd om het monument voor Majoor Anthonius Mathijsen te onthullen te Budel. Hij heeft zoveel betekend voor de medische wetenschap middels zijn uitvinding van het gipsverband dat hij een monument in zijn geboortedorp Budel heeft verdiend.

Het dorp is in rep en roer en druk bezig met de voorbereidingen voor de onthulling. Budel wil er op haar best uitzien voor dit heuglijke moment maar de manier waarop is niet het meest handig. We laten de hachelijke momenten zien nét voordat het misgaat. We houden ons hart vast met die onhandige en stuntelende Budelnaren. Ze staan op gevaarlijke stellages, wankelende trapjes, ga zo maar door. Als ze niet uitkijken belanden ze in het…

Kom het zien tijdens de grootste theaterparade van het jaar, de Brabantsedag op zondag 27 augustus 2023. Kunt u niet wachten tot de optocht? Op zaterdag 19 augustus kunt u tussen 11.30 en 15.30 een kijkje nemen in de bouwhal van De Lambrekvrienden aan de Industrieweg en de andere wagenbouwplaatsen in Heeze.

Minister dr. G. Bolkestein onthulde op 24 september 1946 het Mathijsenmonument (Filmstill Heemkundekring)