Bidprentje van ‘de zes van Dorplein’, † 5 september 1944

Een bidprentje met zes namen en zes portretten, dat is het gedachtenisprentje van de zes oorlogsslachtoffers die op 5 september 1944 in Budel-Dorplein de dood vonden. Het zijn Theo Stevens, Antoon van der Putten, Leo Looijmans, Martin Looijmans, Jan Zandvliet (marchaussee) en Kees Kappers (douaneambtenaar).
Wat gebeurde er op die bewuste dag zo vlak voor de bevrijding van Budel?
In september 1944 saboteerde het verzet het spoor bij Budel-Dorplein. Een trein vol SS-ers ontspoorde. De prijs die Dorplein betaalde, was hoog. De Duitsers maakten uiteraard jacht op de betreffende verzetsstrijders die waren weggevlucht. Stevens, van der Putten, Zandvliet en Kappers hadden zich verscholen in het riet achter het huis van Frans Dor. Hun schuilplaats werd echter verraden. Ze werden alle vier ter plekke op een afschuwelijke manier vermoord.
De familie Dor liet op deze plek vier bomen planten ter nagedachtenis van deze vier oorlogsslachtoffers.

De broers Leo en Martin Looijmans, ook werkzaam in het verzet, hadden zich op een andere plek in de Peel verschuild. Toen zij dachten dat de kust weer veilig was en zij tevoorschijn kwamen, vielen zij alsnog in handen van de Duitse SS. Ook zij vonden op een afschuwelijke manier de dood. Hun verminkte lichamen werden de volgende dag gevonden bij de ontspoorde trein. Op deze plek op het terrein van de zinkfabriek werd voor de broers Looijmans een herdenkingskruis opgericht.

In Budel-Dorplein bevindt zich achter de kerk een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van deze zes mannen die op dinsdag 5 september 1944 in Dorplein door de Duitse SS werden vermoord. Op de plaats van de oude ‘kerkkuil’ werden op 3 september 1947 de zes vermoorde (verzets-) mensen in een eregraf te rusten gelegd.
Het herdenkingsmonument omhelst een vijver met op een sokkel een ceramisch beeld, een vrouwenfiguur met een vredesduif en bloementak. De tekst op de sokkel luidt: ‘IN DE VRIJHEIDSSTRIJD DOOR DE DUITSCHE SS OMGEBRACHT OP 5-9-1944.’
Verder staan er zes hardstenen grafkruisen met daarop de namen en bijbehorende data van ‘de zes van Dorplein’. Bij dit monument vindt op 4 mei de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking plaats.

de zes van Dorplein
de zes van Dorplein
de zes van Dorplein
de zes van Dorplein