Het natuurgebied Hugterheide is een gebied met overwegend naaldbos. Het vormt de noordelijkste uitloper van Grenspark Kempen-Broek.
Rond 1900 lag hier een bultige heide met stuifzandkopjes. Kort daarna werd het heuvelachtige gebied beplant met naaldhoutsoorten zoals de grove
den en Europese lariks. Gelukkig is er het reliëf daarbij niet verstoord.
Bij aankoop in 1979 besloot Brabants Landschap het saaie productiebos om te vormen naar een natuurlijk en aantrekkelijker bos.
Gekozen is voor het geïntegreerde bosbeheer, waarbinnen natuur, recreatie en houtproductie even belangrijke functies zijn. In de bosvakken zijn open vlakken gekapt van ongeveer 40 bij 50 meter. In deze zogenaamde ‘verjongingsgaten’ komen bijzondere vogels tot broeden, zoals houtsnip, kruisbek en goudvink. Na een aantal keren kappen is de vogelstand rijker geworden met soorten zoals: de boompieper, havik, bosuil, kuifmees, boomklever, geelgors en zwarte mees.
Het gebied grenst aan in het oosten aan het Weerter bos en loopt in het zuiden over in de Weerter- en Budeler bergen. Deze gebieden zijn tegenwoordig  verbonden met een natuurbrug over de A2.
Bijzondere objecten of zeer nabij de Hugterheide zijn:
– Het Grenskerkmonument in het Weerterbos.
– Een uitkijktoren bij de Grashut in het Weerterbos
– In een omheind gebied zijn edelherten uitgezet (Samenwerking Brabants en Limburgs landschap)
– Grenspaal de oude Meulenstat langs het Sterksels kanaal. Op de grenspunt van de gemeenten Cranendonck, Someren, Weert.
Lees het hele artikel en bekijk alle foto’s…