Boterfabiekje Maarheeze – Café ’t Pandje – Café De Kelder.
Kerkstraat 2a 6026 RV Maarheeze

Bouwjaar 1894
Dit gebouwtje van is van Cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang.

Pandje 1941 Collectie: J.Biemans

Het werd opgezet als boterfabriekje en eierbond. De voorzijde van het gebouw heeft een trap met bordes. Voor het laden en lossen van de producten was dit uitermate geschikt. Het was van de Zuivelvereniging. In 1894 werd de ‘Coöperatieve Maarheezer Zuivelfabriek’ opgericht in het achterhuis van schoolmeester P. Damen (Het latere klooster aan De Hoge Weg).
In 1913 fuseerden de kleine zuivelfabriekjes in Budel, Soerendonk, Gastel en Maarheeze tot ‘De Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Antonius’, die in 1914 aan de Maarheezerweg in Budel in gebruik werd genomen. Het oude fabriekje in Maarheeze gebouwtje werd onder meer als pakhuis voor eieren en andere producten gebruikt. Eind jaren ’70 werd het verbouwd tot café-bar ’t Pandje’. Bij die gelegenheid werd de oude originele gevelsteen die het juiste bouwjaar aangaf vervangen door een nieuwe met een foutief (en ouder) bouwjaar: 1879 (was misschien 1979 bedoeld?).  Enige jaren geleden werd de horecagelegenheid omgedoopt tot café ‘De kelder’.
Lees het hele artikel…

2 thoughts on “Boterfabiekje Maarheeze – Café ’t Pandje – Café De Kelder.
Kerkstraat 2a 6026 RV Maarheeze

1. Ik kwam al vanaf 1977 in ’t Pandje. Uitbaters waren toen Jacques en Lex, twee heren uit Eindhoven die in de Dommelstraat in Eindhoven nog een aantal horecazaken hadden, waaronder een andere zaak met de naam ’t Pandje. Het logo van de beide pandjes bestond uit een zwarte rechthoek met daarop in wit de voorzijde van het gebouwtje in Maarheeze. Op de foto uit 1990 is dat nog te zien. Het is daarom niet waarschijnlijk dat het jaartal in de voorgevel 1979 had moeten zijn, want toen bestond het café al een tijd en in 1979 is er niet verbouwd.