Natuurgebied “Het Goor“ Soerendonk

Natuurgebied ‘Het (Soerendonks) Goor’ bestaat uit een grote waterplas met aansluitend een moerassig gebied, dat wordt doorstroomd door de Strijper Aa. Het Goor sluit aan bij de Groote Heide. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
De plas is rijk aan watervogels, die kunnen worden waargenomen vanuit een vogelkijkhut aan de rand van de plas. Voor de hut is ook een bankje waar u uw telescoop op kunt zetten. U heeft hier kans op eenden, ganzen en reigers.  De grote zilverreiger wordt hier met enige regelmaat waargenomen. Op de naastliggende weilanden liggen in de winterperiode honderden ganzen. Verder zie je dan meer richting Leende regelmatig kleine zwanen, wilde zwanen en langs het zandpad dat achter de plas doorloopt, zitten vaak vele (barm)sijzen. Aan de andere kant sluit het Goor aan op de Groote Heide en de Gastelse Heide waar typische heidevogels verblijven en mogelijk ook de gekraagde roodstaart, paapje of beflijster. Het Goor bestaat overwegend uit elzen en berkenbroekbos, met kleinere oppervlakten rietmoeras/struweel/ruigte bij de waterplassen. De paden zijn doorgaans goed te bewandelen. Wel kunnen er een paar zeer drassige stukken tussen zitten. Goede schoenen zijn daarom zeer aan te bevelen.
Dit gebied is minder aantrekkelijk om te bezoeken gedurende de zomer. Voor- en najaar en de winter zijn beter.
Het Soerendonks Goor, in het brongebied van de Strijper Aa, werd ondanks heftige protesten in 1957 ontgonnen. (In 1957 werd het Goorgemaal in gebruik genomen, met de bedoeling om 40 ha natuurgebied te ontginnen.) Die onderneming werd geen succes. Twintig jaar later werd de ingreep teruggedraaid. Sindsdien krijgt de natte natuur hier weer de nodige levensruimte.
Klik hier voor meer informatie…..
Klik hier voor meer afbeeldingen.….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *